Alternative: een alternatief voor iets vergelijkbaars?

Ik kreeg laatst een onderzoek van The Lawyer onder ogen. Bij dit Engelse magazine hebben ze uitgezocht hoe het staat met de markt voor Alternative Legal Service Providers (ALSP’s) in het Verenigd Koninkrijk. Ze leggen in hun onderzoek een sterke link met de inzet van contract lawyers, dus mijn interesse was snel gewekt.

Een wat?

Volgens een ander Amerikaans rapport van Thomson Reutersuit 2017 is een ALSP een onderneming die een alternatief biedt voor de traditionele gang naar een advocatenkantoor voor hulp bij een juridische kwestie. Het alternatieve aspect zit hem erin, dat er wel juridische diensten worden geleverd, maar dat dus niet door een advocatenkantoor gedaan wordt.

Maar waar worden deze ALSP’s dan voor ingezet? Volgens het rapport van Thomson Reuters gaat het om de volgende activiteiten (voor de VS markt):

Resultaat meten met twee maten

Het artikel van The Lawyer meet de performance van ALSP’s aan de hand van twee maatstaven. Enerzijds de omzet die ALSP’s maken, anderzijds het aantal (voornamelijk) freelancers waarover ze ‘beschikking’ hebben. Dit laatste geldt natuurlijk voornamelijk voor de ALSP’s waarbij mensenwerk een grote component van hun dienstverlening betreft.

Het kunnen beschikken over freelancers vind ik eerlijk gezegd een nogal matig gekozen maatstaf. Het zou moeten gaan om de kwaliteit van het aanbod, niet om de kwantiteit. Bovendien is het natuurlijk zo dat freelancers vrij zijn (het woord zegt het zelf al). De ene keer laat een freelancer zich verhuren door accountmanager A van bureau B, de volgende klus regelt hij of zij zelf via het eigen netwerk (langs de lijn van het hockeyveld) en de derde klus vindt zijn oorsprong op een platform. Zo’n freelancer draait dus in verschillende netwerken mee en is van niemand behalve van zichzelf. Zo maakt één specifieke freelancer dus deel uit van de database van misschien wel vijf aanbieders van flexibele oplossingen. Dat maakt het sec ‘iemand in de database hebben’ alles behalve een onderscheidende waarde.

Terug naar cijfers, een rondje langs de velden (UK)

Alle onderstaande businesses zitten in groeimodus. De mate waarin ze tech-driven zijn verschilt. De één zet techniek in om het eigen proces efficiënter te doen verlopen, de ander biedt de techniek zelf als product aan. Het soort activiteiten verschilt dus (zie plaatje hierboven). Peerpoint, Vario, Adaptive en Agile zetten voornamelijk in op staffing van projecten (mensen dus) terwijl Axiom en Exigent hun omzet halen uit het beschikbaar maken van complete teams in combinatie met de inbreng van techniek om processen van de klant sneller en efficiënter te doorlopen.

ALSP oorsprong UK omzet in mio
Flexible Legal Resources PwC  £ 70 (global)
Axiom n/a  £ 49
Peerpoint Allen & Overy  £ 25
Exigent n/a  £ 11
Vario Pinsent Mason  £   7
Halebury n/a  £   4
Adaptive Simmons & Simmons  ?
Agile Eversheds  ?
Lawyers on Demand (LOD) Berwin Leighton Paisner  ?
Obelisk n/a  ?
UnitedLex n/a  ?

Een snelle rekensom leert dus dat het marktaandeel van ALSP’s in de Engelse juridische markt minimaal 200m GBP groot is. Weinig, als je het afzet tegenover de totale markt, maar toch al zeer aanzienlijk als je in aanmerking neemt dat pak ‘m beet 5 jaar geleden bijna niemand van het begrip ALSP gehoord had. De markt voor alternatieve juridische dienstverleners groeit dus hard is mijn indruk.

En ik ben niet de enige die dat denkt kennelijk. Onlangs werd bekend dat UnitedLex, een ALSP uit de VS,  een investering heeft opgehaald van 500m USD, ja je leest het goed, 500.000.000 dollar. De grootste investering in de juridische markt ooit! Er staat dus nog wel het één en ander te gebeuren…