Juridische Upwork van Nederland

Het einde van het jaar is in zicht. Voor velen een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en, belangrijker denk ik, vooruit te kijken naar een nieuw jaar. Tussen de kerstborrels, voorbereidingen voor diners en andere eindejaarsperikelen door las ik vorige week over een interessante ontwikkeling op het gebied van freelanceplatformen. De moeite waard om te delen.

Microsoft lanceert freelanceplatform
Microsoft lanceerde Microsoft 365 freelance toolkit. Het doel hiervan is het makkelijk maken voor bedrijven om hun freelance verzoeken uit te zetten en te beheren. Wat een goed idee!

Zo’n 2,5 jaar geleden nam Mircosoft Linkedin over maar bij deze recente ontwikkeling is niet gekozen voor een samenwerking met Linkedin. Net als veel andere (grote) ondernemingen zou Linkedin een aandeel moeten verwerven in de steeds meer in opkomst zijnde ‘gig economy’. Dat dat een groeiende markt is blijkt uit het Future Workspace Report. Dat laat zien dat 47% van de hiring managers freelancers (of zzp’ers/zelfstandigen) heeft ingezet. Daarnaast zegt 9 op de 10 hiring managers dat ze open staan voor de inzet van freelancers in plaats van tijdelijke werknemers via een uitzendbureau. En dan hebben we het dus niet over tijdelijk personeel, maar over het uitbesteden van specialistische taken. Iets wat wij bij LawyerlinQ ook steeds meer zien in de juridische markt. De uitkomsten van hoe bedrijven ‘remote work’ omarmen vind je onder meer in deze infographic van het report:

Upwork
Microsoft koos voor een samenwerking met Upwork, wereldwijd het grootste freelanceplatform dat afgelopen oktober naar de beurs ging. Geen onlogische keuze dus van Microsoft. Op internet wordt er ook al gespeculeerd over een overname van Upwork door Microsoft.

Je snapt, deze ontwikkelingen op het gebied van gig economy en platformen zijn uiteraard (weer) koren op onze molen. Het voedt onze ambities voor het komende jaar. De juridische Upwork van Nederland zijn we al. Nu moeten we meer bedrijven en advocatenkantoren daarvan laten profiteren. En daarna…?