Kennismaking met WarChild Legal (in Dutch)

Maak kennis met War Child Legal 

Door Laurens Trietsch: client succes manager LawyerlinQ

Mijn rol vanuit LawyerlinQ is om de organisaties waarmee we samenwerken, te helpen om hun juridische werk slimmer en efficiënter te organiseren met behulp van onze platformtechnologie. De sleutel tot success is bij elke klant net een beetje anders en dat maakt mijn werk zo fascinerend. In deze interviewreeks laat ik je kennismaken met die organisaties.

War Child neemt bij ons een bijzondere positie in. Het is niet alleen klant van het eerste uur, het is ook een organisatie die heel goed gebruik maakt van de mogelijkheden die deze tijd biedt. Dat maakt War Child ook tot een van de meest vooruitstrevende organisaties van Nederland als het gaat om het organiseren van juridisch werk.

Hoe zit dat precies? Reden genoeg om hun manier van werken, en de rol die LawyerlinQ daarin speelt, nader te bespreken. Dit doen we met Jana van der Pennen en Sakina Taafraouti, degenen die binnen de War Child organisatie het aanspreekpunt zijn voor alle juridische zaken. 

Hoe zou jij de missie van War Child omschrijven?

Jana: de oorlog uit een kind halen. Op dit moment groeien 142 miljoen kinderen op in conflictgebieden en die hebben dringend hulp nodig.

Sakina vult aan: waarbij we vooral focussen op psychosociale hulp, onderwijs en bescherming van kinderen.

Wat deed je voor je bij War Child ging werken en hoe kom je hier zo terecht?

Jana: ik heb o.a. als M&A advocaat gewerkt bij Stibbe. Hierna ben ik aan de slag gegaan als freelancer op het gebied van coaching/trainingen. Uiteindelijk ben ik 2,5 jaar geleden bij War Child terecht gekomen als legal advisor en vervolgens de overstap gemaakt naar Manager Governance & Organisational Development.

Sakina: ik werkte bij Bol.com maar wilde de stap maken naar een NGO. Bij WC was een vacature als corporate officer travel en zo ben ik bij WC terechtgekomen. Ik ben pas later legal werkzaamheden erbij gaan doen.

Jullie zijn het aanspreekpunt binnen War Child voor juridische kwesties. Wat zijn voor jullie de grootste uitdagingen op dit gebied?

Sakina: ik ben o.a. verantwoordelijk voor de contracten binnen WC. Ik heb geen legal achtergrond en soms is het best lastig om structuur te houden vanwege alle verschillende contracten en deadlines die daar bij horen.

Jana: ik denk vooral collega’s te laten inzien dat ze veel zaken zelf kunnen oplossen. Collega’s sturen contracten rechtstreeks door met het idee: “dit is juridisch dus moet het naar legal” en soms vergeten ze daarbij dat ze met common sense vaak een heel eind komen.

Sakina: dat is voor mij heel herkenbaar (haha) omdat er een bepaalde verantwoordelijkheid bij komt kijken. Je wordt verantwoordelijk voor het contract dat je tekent met alle mogelijke gevolgen van dien.

War Child werkt al een tijd met LawyerlinQ, maar we zien dat jullie sinds het nieuwe platform meer vragen uitzetten. Heb je een idee hoe dat komt?

Sakina: dat werd in eerste instantie getriggerd doordat Jana op vakantie was en ik er alleen voor stond! In de overdracht had Jana mij verteld dat ik het LawyerlinQ platform kon gebruiken voor juridische vragen en ik heb er ook meteen dankbaar gebruik van gemaakt.

Jana: als aanvulling daarop is het goed om te vermelden dat we al langer op zoek waren naar een systeem wat ons kon helpen om de day-to-day contracten reviews uit te besteden om het proces te versnellen. Sinds het ontstaan van de legal functie binnen WC is het aantal vragen geëxplodeerd en al deze vragen kwamen bij mij terecht. De interne stakeholders bij dergelijke contracten willen in de regel ook snel antwoord. Het platform helpt ons om snel te kunnen schakelen.

Het platform heeft in die zin een ontlastende werking?

Jana: Ja extreem! Onze zoektocht naar een structurele oplossing viel samen met de lancering van het LawyerlinQ platform. Dus dat kwam toen mooi samen.

Sakina: tijdens de vakantie van Jana kon ik vragen, die normaal bij haar terecht zouden komen, zelf uitzetten op het platform. In eerste instantie heb ik met LawyerlinQ overlegd omdat ik nog geen login had en nog niet zo goed begreep hoe het werkte. Vrij snel daarna ben ik zelf online gegaan, dat ging eigenlijk heel makkelijk.

Jana: het werkt voor ons heel fijn dat er 1 centraal kanaal is. We hebben binnen WC nu 1 emailadres waar alle vragen op binnenkomen, voorheen kwam alles bij mij terecht. Vanuit het centrale emailadres kunnen we vervolgens bepalen welke vragen we op het platform uitzetten.

 Sakina: het voelt echt alsof we er 27 collega’s bij hebben!

Ook merken we dat War Child het platform op een andere manier gebruikt dan andere organisaties. We zien dat traditionele legal managers heel selectief zijn aan wie ze vragen uitzetten. Jullie doet dat vaak anders. Jullie benaderen de hele groep en selecteren n.a.v. de reacties. Waarom is dat?

Jana: Voor mij heeft dit te maken met vertrouwen. Ik vertrouw er op dat de mensen die onderdeel uitmaken van de pool mensen zijn aan wie we dingen kunnen uitbesteden. Het zijn allemaal mensen met jaren ervaring in de advocatuur en/of bedrijfsleven als jurist. Ik ervaar dat er vanuit LawyerlinQ een verantwoordelijkheid uitgaat m.b.t. de kwaliteit van de profielen binnen de community. Dit vind ik een geruststellende gedachte.

Op basis waarvan kiezen jullie daarna welke jurist de vraag het beste kan beantwoorden op het moment dat er meerdere reacties zijn?

 Sakina: wie ik kies heeft meestal een praktische reden. Soms reageert iemand heel snel of kan iemand dezelfde dag nog leveren, dan ligt de keuze voor mij voor de hand. 

 Jana: we gaan in ieder geval niet iedereen die reageert doorlichten. Ik ga ervan uit dat de persoon die reageert voldoende kennis in huis heeft om ons te adviseren. We hebben nog niet meegemaakt dat een jurist adviseert over een onderwerp waar hij/zij geen verstand van heeft.

 Tot slot is het zo dat WC ervoor kiest om geen extreem gevoelige of potentieel high impact zaken online uit te zetten. Ik pas altijd een bepaalde risico assessment toe. Zo ontstaat er een vanzelf een categorie vragen waarvoor het platform heel geschikt is.

Hoe beoordelen jullie de inhoudelijke kwaliteit van de juristen in jullie community?

Sakina: meestal stuur ik de input vanuit het platform door aan de business. Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat ik terug moest naar de jurist die het advies gaf omdat het niet duidelijk was.

Welke alternatieven manieren gebruik je om in juridische ondersteuning te voorzien?

Jana: we hebben een aantal (middel)grote advocatenkantoren waarmee we een partnership hebben. Verder gebruiken we soms Pro Bono Connect. Welke manier gebruikt wordt, hangt af van het type vraag.

Wat maakt voor jou werken met LawyerlinQ prettig?

Jana: op het platform sta je in direct contact met de jurist die jou gaat helpen, dit voelt informeel, makkelijk en laagdrempelig. Verder vinden wij het fijn dat jullie altijd meekijken op het platform en waar nodig helpen om de juiste respons op onze vraag te krijgen. Het voelt daardoor echt als een partnership.

Sakina: ik vind het verder fijn dat er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd die het werken via het platform makkelijker maken. Je merkt dat jullie blijven ontwikkelen.

 

Ben jij een ervaren advocaat of legal counsel en wil je ook je kennis en kunde doneren ten behoeve van War Child? Contact Mirte Janssens.