Meet NautaDutilh

 

Interview Floor Nelissen – HR Business partner NautaDutilh 

With the LawyerlinQ platform and services we help ambitious organisations to optimize their legal resourcing process. Eliminating waste, driving down cost, while gaining quality and speed. In short: just to do things smarter.  

We work closely with our clients team, and thus get to meet great professionals. In a series of short interviews, we’ll take the opportunity to introduce them to you. 

This time we speak with Floor Nelissen, HR Business partner at leading Dutch firm NautaDutilh. What is the secret to her succes, and how does she impact the NautaDutilh organization? What makes her firm that much different from regular companies?

Read it in the interview… (sorry, it’s in Dutch only)

Wanneer ben jij succesvol in je rol?

Als het talent dat bij ons binnenkomt de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen binnen een positieve en gezonde werkomgeving. De ontwikkeling van onze medewerkers is ontzettend belangrijk. Ik kan daaraan o.a. een bijdrage leveren en van succes spreken als het werk dat er binnenkomt op het juiste niveau binnen een stimulerende werkomgeving kan worden verdeeld over de teams. Dat zorgt ervoor dat iedereen met plezier zijn/haar werk kan doen en zich blijft ontwikkelen. Daar komt bijvoorbeeld ook de samenwerking met LawyerlinQ van pas. In situaties waarbij er geen medewerkers met de juiste ervaring/kennis beschikbaar zijn om bepaald werk te verrichten trekken we deze capaciteit aan vanuit onze flexpool. Op die manier kan ik impact hebben op de resultaten en performance.

Verder moet ik mee kunnen in het tempo van het werk en snappen waar de organisatie mee bezig is. Daarmee kan ik echt het verschil maken, bijvoorbeeld de M&A praktijk is een afdeling waar het tempo qua werk heel hoog ligt. Men is gewend om met mensen te werken die snel kunnen schakelen. Als HR Businesspartner kan je toegevoegde waarde hebben door hier op in te spelen. Je kunt een vraag naar bijvoorbeeld extra capaciteit niet een paar dagen laten liggen omdat je dan het momentum mist. 

Waar haal jij voldoening uit in je werk?

Ik vind het leuk als mensen mij binnen de organisatie actief betrekken en weten te vinden. Ik haal er voldoening uit om die zichtbare rol te gebruiken om de dynamiek binnen een praktijkgroep in positieve zin bij te sturen. Daarnaast geeft het voldoening om echt toegevoegde waarde te hebben zowel op performance als op de resultaten. Als er acuut een capaciteitsissue is voor een project en ik kan dit snel en adequaat oplossen waardoor de medewerkers en de cliënt geholpen worden dan krijg ik daar energie van. 

Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent binnen een organisatie van ± 700 mensen?

Ik geloof heel sterk in een laagdrempelige benadering. Ik ben bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor een aantal groepen binnen kantoor Rotterdam, voor Covid 19 zorgde ik ervoor dat ik iedere week daar op kantoor aanwezig was. Door een rondje te lopen en een praatje te maken leg je makkelijk contact en weten mensen dat je er bent. Dat is –nu iedereen thuiswerkt een stuk lastiger, verbinding vindt anders plaats, door bijvoorbeeld duidelijk te communiceren over belangrijke beslissingen en medewerkers actief uit te nodigen contact op te nemen als ze ergens tegenaan lopen. Wat ook helpt is dat ik van nature oprecht geïnteresseerd ben in mijn collega’s en waar ze mee bezig zijn, er wordt ontzettend veel mooi werk gedaan. Dat stopt niet bij mijn eigen vakgebied. Ik hou bijvoorbeeld ook bij welke grote zaken er binnen mijn groepen lopen en met welke cliënten er veel wordt gewerkt. Ook vind ik het altijd bijzonder als ik medewerkers die ik begeleid bij loopbaanstappen of wensen zie doorgroeien binnen de organisatie. Om daar de puzzelstukjes bij elkaar te zien komen is erg mooi.

Wat is het moeilijkste aan je functie?

De HR-rol binnen een groot advocatenkantoor is soms een uitdagende waarin je gevoel moet hebben voor politieke verhoudingen. De meeste partners zitten al lang op hun plek terwijl er binnen HR een groter verloop is. Dat maakt het soms lastig om partners mee te krijgen. Ik denk dat de partners het belangrijk vinden om te merken dat je echt meehelpt om aan de groep en organisatie te bouwen. Dit vertrouwen krijg je alleen als je de organisatie tot in de haarvaten kent. Dan kun je op niveau een gesprek voeren. Ik zit inmiddels al best wel een tijd op deze plek waardoor mensen weten dat ze op me kunnen rekenen. 

Is een advocatenkantoor dan zo anders dan een gewoon bedrijf?

Jazeker, ik denk dat dat ook deels de oorzaak is dat het soms zoeken is naar de juiste match tussen HR-medewerkers en NautaDutilh als werkgever. De partnerstructuur zoals die in de advocatuur gebruikelijk is maakt het werken voor een advocatenkantoor a-typisch. Dat trekt mij juist heel erg aan. 

Hoe bedoel je dat?

Leiderschap is niet georganiseerd volgens een traditionele managementlaag. Omdat partners en senior advocaten/kandidaat-notarissen zowel leidinggevende als inhoudelijk betrokken zijn, werk je als junior medewerker ook inhoudelijk nauw samen met verschillende seniors en partners. Voor een junior is die begeleiding en samenwerking echt belangrijk, daar leert men veel van. In andere bedrijven heb je vaak één leidinggevende die verantwoordelijk is voor de begeleiding/afstemming. Dit is binnen de advocatuur anders omdat je als junior met verschillende ervaren advocaten/notarissen werkt die inhoudelijk expert zijn, direct betrokken zijn bij de dossiers en daarnaast begeleiding bieden, daardoor leer je ontzettend veel van verschillende mensen.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor jouw werk?

Inlevingsvermogen, organisatiesensitiviteit en lef. Het is belangrijk om je er constant bewust van te zijn dat voor die medewerker de cliënt centraal staat. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is het goed om je dat te realiseren. Het is belangrijk te focussen op die elementen die echt toegevoegde waarde hebben, zoals het performance systeem dat onlangs is aangepast. We moeten niet teveel alleen vanuit de HR-focus kijken maar begrijpen wat de langetermijnstrategie is en daarop aansluiten. 

Je bent een kleine 10 jaar actief als HR-professional in de advocatuur. Wat heb je zien veranderen?

Ik zie meer verbinding. De verhouding advocaat/kandidaat-notaris en cliënt is veranderd in de afgelopen 10 jaar. Er wordt veel meer op gelijke voet samengewerkt in plaats van boven of onder elkaar. Misschien is deze ontwikkeling door corona wel nog meer versterkt. Ik heb de indruk dat onze medewerkers nog meer in teamverband optrekken met de cliënt.