Mind the gap!

Platforms zijn hot. Hotter dan ooit tevoren. Ik las laatst in een stukje van het economisch bureau van de ING dat old-school spelers in de uitzendbranche (bemiddelaars, payrollers, (uitzend)bureau’s) binnen tien jaar tot 70% van hun markt kunnen verliezen aan platforms. Dat klinkt me – als platformondernemer – natuurlijk als muziek in de oren!

Maar hoe ver zijn we vandaag de dag dan met die platformeconomie? Ga jij regelmatig met een Uber naar je volgende (feest)locatie? (Ver)huur je een huis als het je uitkomt op Airbnb? Bestel je je eten met Deliveroo, Thuisbezorgd of Foodora? En in hoeverre maak je gebruik van een platform in je werkende leven? Met andere woorden: zijn er parallellen te vinden voor het gebruik van platforms in de B2C markt en binnen het juridisch domein?

Een rondje langs de velden

Laatst was ik een paar dagen in London om met partijen te praten die in ons werkveld actief zijn. De afsprakenlijst liep uiteen van legal tech ondernemers die een platform aanbieden tot gerenommeerde kantoren die bewust kiezen voor een aanpak met flexibele krachten.

Eerlijk is eerlijk, als ik door de City loop bekruipt me het gevoel dat het daar toch ècht gebeurt, althans dat men in London een stuk verder is. En het omhooglopen uit de catacomben van Waterloo Station geeft nou eenmaal ook een andere vibe dan mijn dagelijkse beklimming van de trapjes van metrostation Waterlooplein. De verwachtingen waren dus hooggespannen.

Wat schetst mijn verbazing? Al die internationale clubs die zich in de juridische sector profileren als platform kunnen één ding heel erg goed. Marketing. Van de voorkant ziet het er super gelikt uit. Alleen als je achter de voordeur kijkt blijken de processen aan de achterkant (nadat iemand online een vraag heeft gesteld) aan elkaar geknoopt te zitten met een wirwar van Google-forms, excelsheets en gelukkig: de telefoon.

Mama, kijk, zonder handen

Zo geavanceerd als we ons door de metropool begaven met Uber, zo niet-tech-advanced blijken veel partijen waar we vanuit Amsterdam naar opkijken. Zalen vol mensen zitten aan de achterkant de boel aan elkaar te regelen. Op de Chinese manier zoals wij dat noemen, inderdaad: met de handjes. Niks tech.

Enerzijds voelde dat als een geruststelling, anderzijds als moment van besef dat we (nog steeds) op een kruispunt staan om het echt goed te doen. Eigenlijk is het opmerkelijk dat we met LawyerlinQ de processen aan de achterkant tech-wise vrij goed op orde hebben en dat de marketingmachine min-of-meer stationair draait. Dat is een bewuste keuze. Eerst klanten maken en dan pas op de toeter blazen.

De beste stuurlui

Met regelmaat lees ik stukjes over de laatste ontwikkelingen binnen legal tech in de breedste zin. Vaak heb ik het gevoel dat er heel veel lawaai wordt gemaakt. Cruciale vraag is dan ook: “Wie praat erover en wie doet er daadwerkelijk iets mee?”. De ene innovation junky is nog niet uitgewouweld of de volgende zelfbenoemd consultant-in-change verkondigt dat legal tech nu toch echt omarmd wordt door de branche.

Gelukkig ken ik genoeg vooruitstrevende juristen die echt een stap zetten. Enerzijds klanten die slimme nieuwe oplossingen verzinnen om innovatief en efficiënt talent aan zich te binden, maar natuurlijk ook anderzijds: juristen die hun loondienstverband aan de wilgen hangen en gaan ondernemen als freelance lawyer of consultant.

Zij geloven er allemaal in dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van vast personeel naar flexibel. En dat het benutten van flexibel talent veel makkelijker moet worden. De krachten achter deze verschuiving zijn zowel bedrijfseconomisch van aard (te grote vaste teams die niet optimaal benut worden zijn vreselijk duur) als simpelweg aanbod-gedreven. Dat laatste betekent dat er steeds meer flexibel talent op de markt zal komen. Talent dat zelf wil kiezen voor een opdracht (in plaats dat de baas dat voor hun doet). Het lijkt er op, zo blijkt uit een rapport van PeerPoint, dat de huidige generatie niet zondermeer bij een bedrijf/kantoor blijft totdat een promotie (tot wat dan ook) verkregen wordt.

Als je ook denkt dat bovenstaand aan het gebeuren is dan ga ik daar graag met je over in gesprek. Als je bovenstaand betwijfelt trouwens ook :-).