Over kaarsenmakers en lampenfabrikanten

Zowel in goede als slechte tijden is er werk voor een advocaat. Toch? ABN AMRO denkt daar echter sinds kort kennelijk heel anders over, want zij is terughoudend geworden met het verstrekken van leningen aan klanten die werkzaam zijn binnen de advocatuur. Je verdienmodel en organisatiestructuur niet op tijd aanpassen gaat veel kantoren de kop kosten als we de bank moeten geloven. Paradoxaal genoeg neemt de hoeveelheid werk alleen maar toe. Met dank aan de aanhoudende juridisering van de samenleving, de toenemende regelgeving voor banken en de nieuwe ontslagwet. Toch zou het best wel eens zo kunnen zijn dat de huidige kantoren straks niet profiteren van de groeiende vraag.

Transformatie naar efficiëntere bedrijfsvoering

De meeste bestuursvoorzitters van de grotere kantoren die ik afgelopen half jaar sprak (en dat waren de meesten), waren het eens: de veranderende markt vraagt om actie. Of het nou gaat om het slimmer organiseren van de personeelsbezetting, of om het invoeren van automated contract drafting. Daarbij komt ook nog iets anders: de klant verwacht en eist tegenwoordig meer. En hij wil minder betalen. More for less dus. Deze krachten zorgen er voor dat er transformatie noodzakelijk wordt naar een efficiëntere bedrijfsvoering. Naast alle bedreigingen die een geldverstrekker als ABN AMRO vooral ziet, brengt deze ontwikkeling ook mogelijkheden met zich mee.

Vooruitgang biedt dus ook kansen

Laatst las ik een in onderzoeksrapport van aan andere bank daar een mooi voorbeeld van. Het schijnt namelijk dat Netflix, voor ze besloten de bekende serie House of Cards te maken, eerst kijkgedrag analyseerden. Men onderzocht daarmee voor welk soort series, regisseurs en acteurs de doelgroep thuis zou blijven. De resultaten uit de analyse lieten de volgende kijkersvoorkeuren zien:

– een ‘politiek drama’; de oude, Britse versie was kennelijk een groot succes;
– regisseur David Fincher zou de serie moeten regisseren;
– een belangrijke rol voor acteur Kevin Spacey.

Deze werden in de productie van de serie gevolgd. Daardoor is het succes van de serie dus helemaal geen toevalstreffer, maar een zorgvuldig afgestemd product voor de massa en een vrijwel zeker commercieel succes.

Stel je eens voor wat je met zo’n aanpak kunt betekenen in de e dienstverlening van morgen. Welke data uit de e praktijk zou je kunnen gebruiken om een type e dienstverlening of product te ontwikkelen die helemaal aansluit bij de behoefte van cliënten?

Moeilijk? Onmogelijk? Ik weet zeker dat het kan en dat men er op verschillende plaatsen in de wereld nu al mee bezig is. House of Cards bewijst dat unieke menselijke eigenschappen als creativiteit en keiharde wetenschap heel goed samen gaan en tot enorm succes kunnen leiden.

Kijken in je dodehoekspiegel

In een eerder blog schreef ik dat bedrijven in de toekomst concurreren met partijen die nu nog niet bestaan. Daar kun je je misschien niet meteen iets bij voorstellen maar vanuit bedrijfskundig oogpunt is dat een goed verdedigbare aanname. Het concurrentiebeeld in traditionele branches wordt namelijk vaak – als het verstoord wordt – verstoord door nieuwe spelers, of in ieder geval spelers die oorspronkelijk geen binding hebben met de branche. Dat geldt in deze tijd meer dan ooit.

Kijk maar eens naar de disruptieve concepten van Airbnb en Uber, allebei partijen die relatief snel en plotseling zijn opgekomen. De Europese innovatiedeskundige Marc Giget zegt over hierover: ‘No candle-maker has become a bulb manufacturer, no carriage-maker has become a car
producer, and the post office did not invent the email.’

Toch kaarsenmakers?

Ziet ABN AMRO de advocatenkantoren dan toch een beetje als kaarsenmakers? Dat zou mij niet verbazen. Als het je op tijd lukt om als advocatenkantoor net zo wendbaar en efficiënt te worden als je toekomstige uitdagers in de markt, dan is de kans groot dat je bedreigingen kunt ombuigen in kansen. En ook daarbij kunnen we misschien een beetje leren van Netflix. Het basismateriaal is er. Bestaande kantoren zitten namelijk nu al op een gigantische hoeveelheid data die is opgeslagen in hun dossiersystemen.

Ik denk dat veel oplossingen voor in de toekomst, schuilgaan in de data van gisteren. Zijn er patronen te ontdekken in variabelen die vaak een rol spelen in klantadviezen, in de geïnvesteerde advocaatkosten vs. rechterlijke uitspraken? Kun je voorspellende analyses maken van consolidatieslagen in een markt om zo je klant beter te adviseren? Ik denk het wel. Misschien niet vandaag, maar wel over een tijdje.

De dominante marktspelers van morgen zijn waarschijnlijk nu nog niet goed zichtbaar of moeten nog ontstaan. De vanzelfsprekendheid van het traditionele model van advocatenkantoren wordt vaker onderwerp van discussie. Er zijn kantoren die er zeker in gaan slagen om wendbaar en efficiënt genoeg te zijn om de concurrentie het hoofd te bieden, maar er zijn er ook veel die het zwaar zullen krijgen. Interessante ontwikkelingen staan ons te wachten en ik maak er graag deel van uit.

Van gedachten wisselen?


Ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen ontwikkelingen in het domein. Meer weten over mij of LawyerlinQ? Sparren over manieren om e organisaties te flexibiliseren? Neem gerust contact op.