ING: ‘Platformen kunnen de arbeidsmarkt drastisch veranderen’

ING onderzoek

Onlangs publiceerder het Economisch bureau van ING een studie naar de potentiele impact van online platforms op de Nederlandse arbeidsmarkt. Men werkte twee scenario’s uit die beiden een aanzienlijke invloed laten zien. Van 200.000 extra zzp’ers tot een explosie van een miljoen extra. In haar aankondiging zegt ING nog heel voorzichtig ‘platforms kunnen…’, maar eigenlijk kun je beter stellen: platforms gaan de arbeidsmarkt veranderen

Een interessante analyse, ook vanwege de uitwerking op de arbeidsmarkt, maar wat ons betreft ook omdat er een duidelijk beeld uit naar voren komt van platforms als game changers als het gaat om de allocatie van met name werk in het kader van relatief kort durende projecten.

Lagere transactiekosten en hogere kwaliteit

Platforms zijn zeer aantrekkelijk voor opdrachtgevers die op korte termijn en een beperkte periode behoefte hebben aan expertise of capaciteit. Enerzijds omdat ze de transactiekosten verlagen die gemoeid zijn met het vinden en inschakelen van de juiste professional, maar vooral ook omdat ze het mogelijk maken om betere kwaliteit, sneller en onder gunstigere voorwaarden in te kopen.

Anders dan de ING studie doet vermoeden hoeft de aanbodzijde helemaal niet per definitie uit zzp’ers te bestaan!

Optimale kwaliteit-kosten-beschikbaarheid verhouding

Bij LawyerlinQ zien we dat ook nu al dat in de netwerken die wij maken en beheren voor onze klanten. Die worden niet die uitsluitend bevolkt door zzp advocaten en juristen. In veel netwerken op ons platform doen ook advocaten en juristen van kleinere kantoren en grote detacheerders mee. En waarom ook niet? Het gaat onze klanten altijd om de optimale kwaliteit-kosten-beschikbaarheid verhoudingen in de top van de juridische markt staat niet op voorhand vast dat het altijd een zzp’er is die dat op het gewenste moment kan bieden.

Op basis van onze ervaringen zou het ons niet verbazen als platform technologie nog een grotere game changer blijkt dan dan ING in haar rapport beschrijft. De logica en efficientie van een platformbenadering bij het optimaal alloceren van werk gaat namelijk ver voorbij de vraag of degene die het werk doet een zzp’er of iemand in loondienst is.

Zeg nou zelf, als klant maakt je dat toch ook niet uit? Je wil gewoon de beste man of vrouw voor het project, op het juiste moment tegen het beste tarief.