The world is changing…

LED-evolutionOnlangs was ik op een seminar over innovatie in de zakelijke dienstverlening waar iemand vertelde dat er een gerede kans bestaat dat over pak ‘m beet 10 jaar 50% van de banen ‘anders’ worden ingevuld. Voor ‘anders’ zou je ook ‘niet meer door mensen’ kunnen lezen. 50% kans dat je baan over 10 jaar dus niet meer bestaat. Dat vind ik nogal wat. Denk vanavond eens rustig na wat je over tien jaar doet. Als je overtuigd bent dat je dan nog steeds doet wat je nu doet, stel dan je gesprekspartner eens dezelfde vraag. Ik begrijp goed dat we in een wereld leven en werken die aan een exponentiële verandering onderhevig is – maar het besef dat heel veel ‘dingen’ in de toekomst door computerachtigen worden ‘gedaan’ verwondert me zeer.

Uitvoeren
Een tijdje gelden toen ik voor een kort bezoek naar New York ging viel het me al op dat het terminaltreintje op JFK geen machinist meer heeft. Rijden op een spoor kan dus beter door een computer worden gedaan. Ik vermoed dat het beroepsmatig besturen van een vervoersmiddel eindig is. Trouwens, als je tegenwoordig een behoorlijke middenklasser koopt zit er al technologie in die ervoor zorgt dat je in je rijbaan blijft, dat je niet te dicht op je voorganger kleeft en dat de auto zichzelf inparkeert. Het lijkt dan ook niet meer al te lang te duren eer de autobestuurder ook overbodig is.

Verbanden leggen
Als het om de denkwerk gaat voert de mens gelukkig nog steeds de boventoon. Althans, dat dacht ik. Jaren geleden hoorde ik over een softwaresysteem dat in staat was om een stamboom te genereren van Tolstoj’s Anna Karenina. Stel je even voor: boek scannen, uploaden en de de familierelaties rollen er (zo goed als kloppend) uit.

Interpreteren en creëren
Wie kent Deep Blue – IBM’s schaakcomputer die ruim 17 jaar geleden schaakgrootmeester Garry Kasparov versloeg? Watson, noem het de opvolger van Deep Blue doet inmiddels dienst als clinical decision support system in de oncologie. In een ziekenhuis in de VS wordt 90% van de bevindingen van Watson overgenomen door de medici.

Er verandert een hoop – en het gaat snel. Had vroeger een bedrijf nog een life span van 80 jaar, en zat het dus na 40 jaar op de top van de curve (bijvoorbeeld Kodak), nu schieten bedrijven als paddenstoelen uit de grond en zijn ze ‘zomaar’ wereldberoemd (Instagram). Een gemiddeld Fortune 500 bedrijf heeft ongeveer 20 jaar nodig om een marktkapitalisatie van 1 miljard dollar te bereiken. Google deed het in 8 jaar, Facebook in 5, Tesla in 4, Uber en WhatsApp in ruim 2, Snapchat en Oculus Rift binnen 18 maanden. Het kan dus heel snel gaan. Als je als bedrijf meerwaarde biedt tenminste.

Ik ben geïntrigeerd door bovenstaande ontwikkelingen en word daar bovenmatig enthousiast van. Het besef dat je concurrent van over vijf jaar nu nog niet eens bij de notaris is geweest om een oprichtingsakte te tekenen doet mij realiseren dat je op een constante wijze minutieus naar je omgeving moet kijken. Het  concurrentieveld is constant in beweging. Iedereen die zijn brood verdient in de dienstverlening moet nadenken over zijn bestaansrecht, anders kost het je zomaar je kop. Zeker binnen de e markt is er naar mijn stellige overtuiging ruimte voor innovatieve oplossingen. IT stelt ons vandaagdedag allemaal in staat om zaken sneller en soms zelfs beter te organiseren. Als Watson hoogwaardige diagnoses kan stellen, dan is er binnenkort ook een ‘computer’ die een vuistdik contract uitspuugt alsof het de stamboom van Anna Karenina is.