Waarom we een legal community voor onze klanten bouwen?

‘Small talk’ over het weer is van alle tijden. En omdat het weer de afgelopen weken heel goed was, hebben we er met zijn allen de afgelopen weken waarschijnlijk nog meer over gepraat dan anders. ‘Je werk’ is ook zo’n veelvoorkomend onderwerp. Althans op verschillende feestjes en de sportclub gaat het er vaak over.

De wat-vraag

‘En wat doe je voor werk?’ Deze vraag krijg ik bijvoorbeeld op een willekeurige tennis-zondag met enige regelmaat. Tijdens de zogenaamde ‘derde helft’, maar soms ook tijdens het gesprekje bij het wisselen van kant in een wedstrijd.

Op zo’n moment leg ik altijd zo kort en duidelijk mogelijk uit wat we doen met LawyerlinQ. Gewoon omdat het aardig is en zo hoort, zeggen ze dan vaak: ‘Oh wat leuk/interessant’, of, omdat ze zo snel geen geschikte vraag kunnen bedenken ‘wat heb je dan gestudeerd?’ In de meeste gevallen ben ik er vrijwel zeker van dat de persoon in kwestie niet echt een beeld heeft bij mijn uitleg. Dit heeft natuurlijk niks te maken met deze mensen, maar puur met het feit dat LawyerlinQ iets anders doet, iets nieuws. Bij antwoorden als ‘docent’ of  ‘dokter’ kunnen mensen nou eenmaal een betere voorstelling maken van de daarbij behorende werkzaamheden. Als de juridische sector dan ook nog eens een ‘ver-van-je-bed-show’ is, wordt het nog abstracter. Gelukkig zijn we met LawyerlinQ hard op weg om binnenkort net zo voor de hand liggend te zijn als platformen zoals Airbnb, Werkspot en natuurlijk Marktplaats.

De waarom-vraag

Terwijl ik de ‘wat doe je’-vraag vooral in privésituaties krijg, vragen mensen me in mijn werk voornamelijk vaak ‘waarom?’. Als we vanuit LawyerlinQ met een nieuwe klant een community gaan bouwen, moet ik aan alle juristen die daarvoor een uitnodiging krijgen uitleggen hoe het werkt.  

Met het simpele plaatje hierboven red ik het meestal niet. Je kent juristen, die hebben veel meer vragen dan dat jij antwoorden kunt verzinnen. Ze vinden het meestal leuk om uitverkoren te zijn, maar willen van alles van me weten. Ze zijn ook kritisch, terecht natuurlijk. Dat maakt dat ik vragen krijg als:

“Oke, ik snap dat ik uitgenodigd word, maar waarom wil bedrijf X dit eigenlijk?”

Mijn inmiddels geoliede antwoord: Voor veel organisaties is het interessant alle flexibele inzet professioneel centraal te regelen en afspraken daarover te harmoniseren. Organisaties zijn voortdurend op zoek naar een optimale verhouding tussen kosten en kwaliteit. Daarbij zien ze dat ze, met technologie en slimmer organiseren, dezelfde kwaliteit efficiënter en tegen een lagere prijs kunnen inkopen. Dus niet het ouderwetse ‘kaartenbakje’, maar een centrale online community met vaste eigen spelregels. Op maat, efficiënt, professioneel en compliant. Als je een jurist uit het bestaande netwerk van de klant bent, zal er praktisch niet veel voor je veranderen. Als bijkomend voordeel kom je ook bij anderen van de organisatie in beeld, waardoor je wellicht meer interessante opdrachten kunt doen voor ze.

“Waarom belt Jantje of Pietje me zelf niet om me uit te nodigen?”

Dan is mijn antwoord simpel. Pietje heeft wel wat beters te doen. En omdat hij zelf druk is, laat hij dit proces van a tot z aan anderen over.

“Maar ik werk al voor ze. Hoezo moet dat ineens anders ingeregeld worden?”

Omdat het heel tijdrovend en eigenlijk weinig zinvol is om met iedere jurist, die ze flexibel inschakelen, om de tafel te gaan zitten om opnieuw door zijn of haar voorwaarden, wensen en voorkeuren te gaan. Als kantoor kun je nooit grip krijgen op je flexibele schil als je met iedereen andere afspraken maakt. Dat valt niet te managen. En als je er geen grip op hebt, kun je een flexibele schil nooit echt voor je bedrijf of kantoor laten werken.  

“Waarom moet ik dan nu, zonder dat er een concrete opdracht is, een overeenkomst tekenen?”

Als we van tevoren al de benodigde administratieve zaken regelen, kun je veel sneller schakelen als de klant behoefte heeft aan je expertise. Die ‘on demand’ beschikbaarheid maakt de drempel voor de klant ook lager om je in te schakelen. Het gaat om een met de Belastingdienst afgestemde modelovereenkomst die het fiscale risico minimaliseert. Ook daarom geldt: ‘one size fits all’.

Misschien vind je bovenstaande antwoorden op sommige punten wat kort door de bocht. Maar waar het uiteindelijk op neerkomt is enerzijds dat zelfstandige juristen die deelnemen aan een legal community op deze manier zoveel mogelijk leuke, interessante en gevarieerde opdrachten kunnen doen en anderzijds dat de klanten op een zo efficiënt en flexibel mogelijke manier geholpen zijn. En dat die klanten daarbij zo min mogelijk inspanning hoeven te leveren om een en ander vlekkeloos te laten verlopen.