Meet Eneco

Interview Nicky 1600x900 (1).png

Interview Nicky Steeman – Legal counsel Eneco

With the LawyerlinQ platform and services we help ambitious organisations to optimize their legal resourcing process. Eliminating waste, driving down cost, while gaining quality and speed. In short: just to do things smarter. 

We work closely with our clients. So we get to meet great professionals. In a series of short interviews, we’ll take the opportunity to introduce them to you. 

This time we have interviewed Nicky Steeman. Nicky is a legal counsel at Eneco in Rotterdam. Eneco is one of the biggest Energy suppliers in the Netherlands with nearly 3000 employees and almost 2,5 million customers. The legal department work closely with the business. How would she describe her position within the company and what makes her job both fun and challenging?

Read all about it in the below interview… (sorry, it’s in Dutch only).

Hoe ben je bij Eneco terechtgekomen?

Ik ben in mijn studententijd bij de Customer Service afdeling van Eneco gestart. Ik heb daar eigenlijk mijn hele studententijd met veel plezier gewerkt. Toen ik klaar was met mijn studie rechten in Utrecht ging ik mij oriënteren voor een ‘echte’ baan en toen kwam er een positie bij het legal team vrij.  

Hoe omschrijf je jouw functie aan iemand die je niet kent, op een feestje bijvoorbeeld?

Juridisch advies geven in de meest brede zin van het woord. Bij nieuwe grootschalige projecten, maar bijvoorbeeld ook bij kleine campagnes. We proberen kort op de business te zitten door nauw met ze samen te werken. Op die manier kunnen we goed monitoren of alles wat er gebeurt wel binnen de juridische kaders blijft. Dit is in de praktijk soms best lastig.

Waarom dan?

Ik hou mij vooral bezig met privacy, een relatief nieuwe tak van sport. We proberen de doelstellingen van de business te ondersteunen waar we kunnen. Tegelijkertijd moeten we er voor waken dat de commerciële initiatieven in lijn zijn met de geldende wetgeving. Want ook al zijn deze initiatieven vaak ten gunste van de klant, het betekent niet altijd dat ze ook in lijn zijn met de geldende wetgeving. Dat botst dus soms. Bijvoorbeeld bij het gebruik van data. Vanuit onze positie als energieleverancier hebben we de beschikking over diverse data. Die data gebruiken we om onze klanten een betere service te kunnen verlenen, maar bijvoorbeeld ook om onze klanten te helpen in de energietransitie. Iets wat onze klanten ook van ons verwachten als expert op dit gebied.

Op welke manier kunnen de belangen dan botsen?

Eneco wil onze klanten via Toon (de slimme thermostaat van Eneco) bijvoorbeeld advies op maat geven over de frequentie waarop hun CV-ketel moet worden nagekeken. Handig natuurlijk en iets wat klanten ook van ons verwachten, maar dit kan botsen met de privacy wetgeving. Dit is maar een enkel voorbeeld. Er zijn heel veel initiatieven waarbij er een spanningsveld bestaat tussen enerzijds service verlenen en anderzijds de Privacywet. We vinden het belangrijk transparant te zijn over wat we doen met de gegevens van onze klanten zodat de klanten altijd eigen baas blijven over hun data. We hebben daarom ook ons databeleid voor iedereen toegankelijk gemaakt op onze website. Op  https://www.eneco.nl/privacystatement/ kun je hier alles over terugvinden.

Wat is voor jou de grootste uitdaging binnen de afdeling legal bij Eneco?

Zorgen dat het werk dat op ons afkomt zo efficiënt mogelijk wordt georganiseerd. We proberen bijvoorbeeld zoveel mogelijk te standaardiseren. Dat doen we door tools te implementeren (legal tech) die de business in staat stelt veel zaken zelfstandig op te pakken. Het is natuurlijk zonde als steeds dezelfde vragen bij de afdeling legal terechtkomen. Daardoor kan er onnodig tijdsverlies ontstaan waarin we weer veel andere dingen kunnen doen.

Vertel eens wat meer over die tools?

We werken bijvoorbeeld met WeAgree. Deze applicatie wordt gebruikt om standaardovereenkomsten op te stellen. We hebben via een enquête gecheckt waar de business nog meer behoefte aan had. Naar aanleiding van die feedback hebben we een tool ontwikkeld (gebaseerd op SharePoint) die de business helpt bij het starten van nieuwe campagnes. Deze “Legal Helpdesk” geeft inzicht in welke stappen je moet zetten bij het uitrollen van een nieuwe campagne.

Onlangs heb je via jullie eigen Eneco community op het LawyerlinQ platform een opdracht uitgezet. Wat vond je daar van? 

Het platform is voor mij ook een voorbeeld van een fijne tool. Ik heb de tool gebruikt om specialistische expertise aan te trekken voor een project. De tool zelf werkt heel makkelijk. Ik moet wel zeggen dat ik het prettig vind om buiten het platform om te kunnen overleggen met LawyerlinQ. De lijntjes zijn wat dat betreft heel kort en dat werkt super fijn. De persoonlijke aandacht vind ik erg belangrijk. Verder werkt de communicatie met de juristen op het platform heel vlot. Doordat je kunt chatten kun je vrij snel de details van de opdracht helder krijgen. 

Welke skills zijn in jouw ogen belangrijk om als legal counsel anno 2020 het verschil maken? 

Expertise, maar dat spreekt voor zich. Daarnaast is snelheid heel erg belangrijk. Tegen de tijd dat we een uitvraag doen is er vaak al een heel voortraject geweest. Op het moment dat we iemand nodig hebben, hebben die persoon ook meteen (!) nodig. Voor ons is het daarbij ook belangrijk dat de jurist die we aantrekken zonder veel uitleg direct kan meedraaien in het project. Het is daarbij voor mij cruciaal dat de jurist pragmatisch te werk gaat.







Previous
Previous

Why Companies and Skilled Workers Are Turning to On-Demand Work

Next
Next

Client portfolio analysis: invaluable for law firms