Meet Kneppelhout

Interview Job Beezemer 1600x900 (3).png

Interview Job Bezemer – Partner Kneppelhout

With the LawyerlinQ platform and services we help ambitious organisations to optimize their legal resourcing process. Eliminating waste, driving down cost, while gaining quality and speed. In short: just to do things smarter. 

We work closely with our clients team, and thus get to meet great professionals. In a series of short interviews, we’ll take the opportunity to introduce them to you. 

This time we speak with Job Bezemer. Job has recently made partner at Kneppelhout in Rotterdam. This medium-sized full service law firm focuses on entrepreneurs in various sectors: trade, industry, maritime, transport, export, construction, real estate and telecom.

What does it take to become a partner, and what are Job’s biggest challenges and rewards? We also took the opportunity to discuss the changing legal landscape. 

Read the full interview below… (sorry, it’s in Dutch only) 

Het is een beetje een open deur, maar misschien is niet iedereen die dit leest thuis in de advocatuur. Hoe zou je jouw werk omschrijven aan iemand die niet thuis is in deze wereld?

Ik begeleid ondernemers bij alles wat er komt kijken bij het aan- en verkopen van bedrijven.

Je hebt in 2014 de overstap gemaakt van een groot Zuid-as kantoor naar een middelgroot kantoor. Kun je wat meer vertellen over wat er bij zo’n overstap komt kijken?

Je komt in een heel ander soort organisatie terecht. Je komt uit een omgeving waarbij alles tot in detail is geregeld en jouw rol helemaal is ingekaderd. Bij een middelgroot kantoor word je veel vrijer gelaten. In vergelijking met een groot kantoor heb je bijvoorbeeld eerder in je carrière (meer) klantcontact. Bij een groot kantoor komt dit meestal pas later in de carrière. Relatiebeheer en acquisitie spelen ook eerder een belangrijke rol.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw werk?

Ik krijg energie van het feit dat we dingen mogelijk maken. Ondernemers hebben een plan, ze willen bijvoorbeeld groeien door een bedrijf over te nemen of hun bedrijf verkopen en ik kan ze daarbij helpen.

Waarom is dat leuk?

Het hele traject heeft wat mij betreft een heel positieve lading. In een procedure voor de rechter is dit echt anders. Uiteindelijk willen partijen waar ik mee te maken heb allebei dat er een deal tot stand komt. Partij A en partij B willen voor zichzelf natuurlijk wel de beste voorwaarden, daar kan ik mijn klant bij helpen. Die adviseursrol trekt mij erg aan. Ik kan ze van A tot Z begeleiden in het traject. Ik sta mijn klanten bij in de onderhandelingen, maar ik wijs hen bijvoorbeeld ook op de eventuele risico's van een deal. Uiteindelijk stelt de klant een bepaald vertrouwen in jou als adviseur en dat geeft voldoening.

Je bent sinds dit jaar partner, kun je mij uitleggen hoe zo’n traject naar het partnerschap precies in elkaar zit? 

Het is in de eerste plaats natuurlijk belangrijk dat je inhoudelijk sterk bent. Je probeert in je carrière zoveel mogelijk kennis op te doen en je bijvoorbeeld te specialiseren waar dat kan. Het is daarnaast belangrijk dat je je goed voelt binnen een kantoor. Je moet bedenken of je met een club mensen samenwerkt waar je bij wilt horen. In de hele aanloop naar het partnerschap is dat een vraag die je jezelf telkens moet stellen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je je praktijk ontwikkelt en je een eigen plek binnen de groep verwerft. De andere partners steken allemaal hun nek voor jou uit en dat vertrouwen moet je wel waarmaken. Tot slot speelt er  ook een bepaalde gunfactor mee.

Is zo’n eerste dag als partner een dag als alle anderen of ziet de wereld er ineens anders uit?

Nee, ik vond de wereld niet ineens anders. Inhoudelijk veranderde er eigenlijk heel weinig. Op de vrijdagmiddagborrel ging een student-stagiair wel ineens bier voor mij halen. Dat vond ik een vreemde gewaarwording.

Je bent toch ineens een ondernemer en geen werknemer, is dat niet anders? 

Zeker, maar dat proces gaat heel geleidelijk en bijna spelenderwijs. Je moet die ondernemende instelling sowieso al wel in je hebben. Als senior associate doe je ook acquisitie en zorg je dat je kansen benut. Het is in de advocatuur geen geheim dat je onder de streep meer moet opleveren dan je kost. 

Waar moet je het hardst aan trekken in jouw werk?

Ik heb een voorkeur voor werk met een duidelijk doel en een duidelijk resultaat. Ik ben daarom het liefst aan het werk voor een klant. Voor randzaken heb ik soms minder geduld. Het kost me meer moeite om bepaalde projecten binnen kantoor op te pakken die vallen binnen de langetermijnstrategie (volgens mij). Dat is natuurlijk niet altijd handig want sommige zaken dragen op de lange termijn wel bij in het succes van je team en kantoor. Ik wil bijvoorbeeld de website van kantoor een facelift geven. Niet iets wat op korte termijn concreet iets oplevert. Het maken van goede content voor de site is ook typisch zoiets. Op de lange termijn leveren dergelijke initiatieven natuurlijk een hoop op. 

Je leest de laatste tijd veel over de juridische markt die wordt opengebroken. Wat vind jij daar van?

Ik denk dat het aan de ene kant een goede innovatie is, maar voor sommige bestaande partijen in de markt kan het in negatieve zin impact hebben. Ik denk dat vooral de niet-gespecialiseerde kantoren geraakt worden door het toetreden van deze nieuwe spelers in de markt. Ook wij houden deze ontwikkeling natuurlijk goed in de gaten.

Doel je dan op de big 4? Op welke manier kunnen zij jouw praktijk dan beconcurreren? 

Deze partijen zitten traditioneel heel dicht op het vuur. Ze horen vaak als eerste dat er een deal aanstaande is. Als ze vervolgens gelijk kunnen doorpakken met eigen mensen voor een aantrekkelijk tarief is dat een voordeel. Grote nieuwe spelers kunnen door het gebruik van nieuwe techniek verder bijvoorbeeld het draften van contracten automatiseren en daarom een aantrekkelijk tarief hanteren. Dat kan interessant zijn voor partijen die daar specifiek gevoelig voor zijn en minder op hebben met de rol van adviseur. Ik denk dat mijn toegevoegde waarde juist vooral op dat laatste vlak zit. Wat zijn de risico’s? Welke bedragen zijn er met de deal gemoeid en waarom? Hoe gaan we de onderhandelingen aanpakken? Een SPA maken kan bij wijze van spreken iedereen, daar zit mijn toegevoegde waarde niet in. Het gaat dus veel meer om de mens achter de deal, zorgen dat je er achter komt wat voor de klant belangrijk is. Ik vraag mij af of de grote consultancy firms dit specifieke stukje echt goed onder de knie hebben.

Tot slot: je bent ruim acht jaar advocaat, op welke manier is de advocatuur in die periode veranderd?

De onderlinge verhouding tussen advocaat en klant is minder formeel geworden. Daarnaast zijn klanten over het algemeen beter geïnformeerd en weten ze beter wat er in de adviesmarkt te halen valt. Je ziet dat klanten veel aspecten van een zaak zelf voorbereiden en de advocaat inschakelen voor de punten waar de meeste toegevoegde waarde ligt. 

Is dat altijd goed nieuws?

Het hangt er vanaf wat voor relatie je met je klant hebt. Soms levert mijn advies discussie op of trekt de klant zijn eigen plan. Dat hoeft helemaal geen issue te zijn. Laatst belde een klant mij om te vertellen dat ik toch gelijk had over een bepaalde kwestie waar ik over had geadviseerd. Ik had die klant natuurlijk liever voor die misstap behoed, maar je bouwt wel aan de vertrouwensband.




 Talk to us

The LawyerlinQ full service legal tech platform enables law firms and companies connect with legal service providers, and interim/freelance lawyers. Our legal flexpools, and sourcing services can help you to increase quality, gather data, drive down cost and manage the work-life balance of your team, all at the same time.

Looking to explore possibilities? Let’s talk. We’re always happy to share our insights.

Previous
Previous

2021- 2HY Average Rates in the Netherlands

Next
Next

Why Companies and Skilled Workers Are Turning to On-Demand Work